Dodijeljene su nagrade pulskog Sajma

  • Kategorija objave:Novosti
Trenutno pregledavate Dodijeljene su nagrade pulskog Sajma

Memoari Pabla Nerude i naklada Iris Illyrika ovogodišnji dobitnici nagrade publike “Libar za vajk”

U završnici 27. Sajma knjiga u Istri dodijeljene su: Čitateljska nagrada Dr. Ivo Borovečki i nagrada publike pulskoga Sajma Libar za vajk.

Po završetku 27. Sa(n)jam knjige u Istri, u subotu, 27. prosinca 2021., dodijeljene su: Čitateljska nagrada Dr. Ivo Borovečki, te nagrada publike pulskoga sajma Libar za vajk. Dodjelu su otvorili sudionici Sajma Emir Imamović Pirke i Boris Dežulović, koji su zabavili prisutne futurističkim skečem u kojem su se na 127. Sa(n)jam električne knjige i kloniranih autora pokušavali prisjetiti „davno prošlog“ 27. Sajma knjige.

Nagrada publike Libar za vajk već je dobro poznata posjetiteljima Sajma, a svoju je prepoznatljivost stekla i na nacionalnoj razini. Publika je tako imala prilike odabrati dobitnika prema nominiranim naslovima stručnog ocjenjivačkog žirija knjižara u sastavu: Dragan Dabić, Katarina Njavro i Vlatka Balinčić. Dodjela nagrade svoju posebnost ove godine duguje izboru od, umjesto tradicionalnih petnaest, čak trideset ponuđenih naslova knjiga, među kojima su čitatelji odabrali onu koju će zbog njezine vrijednosti čuvati zauvijek, „za vajk“. Među nagrađenim autorima dosad su se našli Miljenko Jergović (Sarajevo, plan grada), Olja Savičević Ivančević (Pjevač u noći), Orhan Pamuk (Čudno je u mojoj glavi), Ješa Denegri (Gorgona) i Maša Kolanović (Poštovani kukci i druge jezive priče).

Nagradu koju čini stilizirana skulptura i novčani iznos od 5000 kn za autora i nakladnika, ovog je puta pripala memoarima Pabla Nerude „Priznajem da sam živio“ u nakladi Iris Illyrice. Ovo izuzetno prozno djelo vjerno svjedoči o duhu dvadesetog stoljeća i pjesnikovim razmišljanjima o umjetnosti i poeziji. Emotivni zapisi čileanskog pjesnika u kojima iznosi svoja sjećanja od najranijeg djetinjstva, pa sve do duboke starosti nisu ostavila ravnodušnim pulsku publiku koja je baš ovaj naslov izabrala kao miljenika između trideset ponuđenih književnih izdanja. Novčani dio nagrade osigurali su sponzori: Arena Hospitality Group i Turistička zajednica Općine Medulin. U ime prvonagrađenog nakladnika, nagradu je preuzela književnica Tatjana Pokrajac Papucci, a uručili su je članica Arena Hospitality Groupa, Manuela Kraljević, te direktor Turističke zajednice Enco Crnobori.

Uz nagradu publike Libar za vajk, dodijeljena je i nagrada za „naj“ čitateljicu ili čitatelja koju Sa(n)jam knjige u Istri dodjeljuje deveti put uzastopce. Nagrada ime nosi po doktoru Ivi Borovečkom, poznatom pulskom liječniku, radiologu, poliglotu i intelektualcu, te jednom od najistaknutijih hrvatskih esperantista zaslužnog za prijevode hrvatske književnosti na ovaj nadnacionalni jezik. Nagrada uključuje skulpturu i poklon-paket knjiga u vrijednosti od 1000 kuna. Nagradu Doktor Ivo Borovečki prethodnih su godina osvojili Amra Pende, Saša Drobnjak, Denis Vugrin, Lems Jerin, Miodrag Čerina, Nevija Matošević i Zvonimir Trošić. Ove godine „naj“ čitateljem imenovan je Josip Kovačić, apsolvent povijesti i hrvatskoga jezika i književnosti na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli iz mjesta Otok, kraj Vinkovaca. Josip radi kao referent za studentske poslove u Studentskom centru u Puli, s Sa(n)jam knjige i sajamska događanja vjerno prati od početka studija u Puli, pa tako i dugi niz godina radi kao informator uz knjigu. Prilikom preuzimanja nagrade, Josip je uputio zahvale ekipi Sajma na ukazanoj časti.